Thursday, October 23, 2008

Maratonci trče počasni krug - Bunar & gospodin Rajkovic


Maratonci trče počasni krug je srpska crnohumorna tragikomedija iz 1982. koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju kojeg je napisao Dušan Kovačević. Radnja se vrti oko obitelji pogrebnika u Jugoslaviji 1930-ih i njihovih nezgoda. Glavne uloge tumače Bogdan Diklić, Pavle Vujisić, i Danilo Stojković.
Jugoslavija, 1930-ih. U Marseille-u je ubijen kralj dok u Beogradu živi obitelj Topalović koja se bavi jedinom sigurnom stvari – smrti. Oni su naime pogrebnici iz generacije u generaciju. Posao je počeo stari Pantelija, koji još uvijek živi i ima 120 godina, a nastavili su pradjed Maksimilijan, djed Aksentije, otac Milutin, sin Laki dok najmlađi unuk Mirko ne želi nastaviti obiteljki posao. Oni nisu osobito složni i često se svađaju; jednom prilikom Mirko prihvati izraditi lijes za preminulog čovjeka visokog 2 metra, na što ga otac Laki izgrdi jer im se to ne isplati. Jednog dana iznenada umre Pantelija. Obitelj razmišlja da obavijesti njegove poznanike, no onda se sjete da je „njegov posljednji prijatelj preminuo negdje krajem prošlog stoljeća“. Ubrzo izbije svađa oko njegove ostavštine, ali i oko toga da li da na njemu isprobaju novu tehnologiju kremiranja koju zagovara Laki.
Mirko se u međuvremenu zaljubio u Kristinu, djevojku koja radi u kinu i koja se ne zanima za njega nego za vlasnika maloga kina Đenku. Ovaj ih počne nagovarati da glume u njegovom filmu par te da se razodjenu, no oni se nećkaju. Tu je i Bili Piton, Kristinin otac, koji posluje s Topalovićima tako što iz grobova iskopava i prodaje stare lijesove, koje ovi prodaju kao nove. Bilijeva banda nije u najboljim odnosima s Topalovićima koji mu duguju novac, a i Laki je autom slučajno pregazio i ubio jednog njihovog člana. Kada Mirko ulovi Kristinu s Đenkom, pobijesni i ubije ju, objavivši rat Biliju i njegovoj bandi. Na kraju Topalovići uzmu puške i krenu u otvorenu bitku s Bilijem i bandom, što završi krvoprolićem.

No comments: