Wednesday, October 22, 2008

Top Lista Nadrealista - Prvi Yu Porno (Full)


Top Lista Nadrealista (TLN) je bila sarajevska humoristička serija tokom 1980–ih i 90–ih godina. Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru. Serija je bila izuzetno popularna u bivšoj Jugoslaviji i smatrala se u mnogim aspektima prolifičkom pri prikazivanju stanja u bivšoj Jugoslaviji i naročito u Bosni i Hercegovini pred ratove tokom 1990–ih godina.
Nekoliko glumaca su još 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus" imali svojih pet minuta rezervisanih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla. Već 1983. se osnivaju bendovi koji su trebali da predstavljaju okosnicu antipokreta koju je ova grupa, 20 i vrlo malo godišnjaka htjela da osnuje: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka.

Vođe ovog pokreta, oslonjenog na pank (prva, daleka veza sa "Pajtonovcima" koji su u Engleskoj posijali sjeme panka), bili su Nenad Janković (dr Nele Karajlic), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Sejo Sexon, Branko Đurić i Zenit Đozić. 1985. se, nakon velikog uspjeha prvog albuma Zabranjenog pušenja Das ist Valter, posvećenog Olimpijadi u Sarajevu i Drugom svjetskom ratu.

Nakon "Valtera", TLN konačno dobijaju priliku da snime svoju seriju. Sličnost sa "Pajtonovcima" je očigledna, ali je jednako očita i želja da se pokaže lokalni duh što je još veći apsurd. Serija je postala legendarna u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek četiri godine kasnije. Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji (a opet sjajan) treći dio sniman (već ratne) 1991. Specijalna epizoda za novu 1992. je i posljednja koju su "Nadrealisti" snimili zajedno.

Početkom rata u BiH, Nele je prebjegao u Beograd, Đuro u Sloveniju, Zenit je ostao u Sarajevu i čak i tokom rata snimao Top listu Nadrealista, koja je doživjela uspjeh u Bosni i Hercegovini, ali nije ni blizu kvaliteta predratnih epizoda sa kompletnom postavom.

No comments: